A legfontosabb tudnivalók az l-es típusú cukorbetegségről

575
HOZZÁSZÓLÁS:

A cukorbetegek 7-10%-a szenved az 1-es típusú diabéteszformában. Megjelenése gyermek-, serdülő- vagy fiatal felnőttkorban a leggyakoribb, bár minden életkorban előfordulhat. Felismerés, illetve gyors és hatékony kezelés nélkül súlyos anyagcsere-kisikláshoz, végső soron halálhoz vezet.

Hogyan alakul ki?

Az esetek túlnyomó többségében a szervezet inzulint termelő sejtjei ellen meginduló immunfolyamat következménye. Nem ismert pontosan, hogy mi váltja ki a kórfolyamat megindulását: örökléstani tényezők és környezeti hatások egyaránt szerepet játszanak létrejöttében.

Az előbbiek között jól ismertek azok a génkombinációk, amelyek hajlamot teremtenek a kórfolyamatot potenciálisan elindító tényezők károsító hatásának érvényesülésére. Fontos azonban annak ismerete, hogy ezen gének, illetve génkombinációk egészséges emberekben is jelen lehetnek, meglétük tehát nem jelenti biztosan l-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A kiváltó tényezők között vírusfertőzéseket, korán tehéntejjel táplálás, valamint az ivóvíz nitrozamintartalma emelkedésének szerepét valószínűsítik.

Földrajzi tényezők (a napsugárzás tartama és intenzitása) és szezonális hatások közrehatása is felvetődött (hazai viszonyaink között a gyermekkori esetek késő őszi-téli hónapokban mutatkozó halmozódása jellemző). Az autoimmun folyamat megindulását vérben kimutatható anyagok (markerek) megjelenése kíséri, amit esetenként a kórismézésben is hasznosítanak.

Milyen tüneteket okoz?

A jellemző klinikai tünetek – bő vizeletürítés, szomjúság, szájszárazság, jelentős fogyás (néha megtartott étvágy mellett), a lehelet esetenként aromás illata – rendszerint rövid idő, néhány hét leforgása alatt alakulnak ki (a háttérben álló kórfolyamatok azonban hosszabb időre nyúlhatnak vissza). Minél fiatalabb korban jelentkezik, tünetei annál viharosabban jelennek meg. Gyermekkori esetekben nem ritka kóma gyors kialakulása sem.

Az l-es típusú cukorbetegség sajátos – általában a harmincas életéveket követően megjelenő – ritka formája az ún. felnőttkori, lappangva (latin eredetű szóval: látensen) kialakuló autoimmun diabétesz, angolszász elnevezésével latent autoimmune diabetes in adults (LADA) típus.

A klinikai kép inkább a 2-es típusú cukorbetegségre emlékeztet, miután fokozatosan alakul ki, tünetei nem viharos kezdetűek. Hátterében azonban ez esetben is a béta-sejtek lassan előre-haladó, autoimmun mechanizmusú pusztulása áll. Felismerését immunmarkerek vizsgálata segítheti, kezelésére az l-es típus kapcsán írtak az irányadók.

575
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]