Milyen okai és tünetei vannak a 2-es típusú cukorbetegségnek?

570
HOZZÁSZÓLÁS:

A 2-es típusú cukorbetegség klinikai megjelenését, tünettanát tekintve igen sokféle lehet. Jóval gyakoribb az l-es típusú diabétesznél, a két betegségtípus előfordulási aránya megközelítőleg 10 : 1.cukorbetegseg5

Valamennyi forma közös jellemzője, hogy általában tünetszegényen alakul ki, és a laboratórium által kimutatott magasabb vércukorszint ellenére sokszor még a kórismézés idején sem okoz panaszt. Nem ritkán szűrővizsgálat, vagy más okból kezdett kivizsgálás derít fényt fennállására.

Milyen panaszokat okozhat?

Ha nagy mennyiségű vizelet ürítése, szájszárazság, szomjúságérzet, bő folyadékfogyasztás, fáradékonyság, bőrviszketés, altesti gyulladások, az összefekvő bőrterületek gombás elváltozása stb. jelentkezik, az anyagcserezavar már általában nagyobb mértékű.

Nem ritka, hogy felismerése idején már előrehaladott szövődmények, pl. szemfenéki elváltozások, előrehaladott érelmeszesedés, koszorúér-betegség állnak fenn. Gyakori társbetegségek, a magasvérnyomás-betegség, vérzsíreltérések fennállása is.

Mik lehetnek a kiváltó okai?

Létrejöttében az l-es típuséhoz hasonlóan genetikai tényezők és környezeti hatások játszanak közre. Az előbbiek kevéssé ismertek (sok gén többirányú kölcsönhatása teremti meg a betegség kialakulását elősegítő hajlamot), az utóbbiak között a túlzott táplálékfogyasztás, a mozgásszegény életmód (és e két tényező következtében kialakuló túlsúly/elhízás), az életkor előrehaladása, valamint a stresszgazdag életvezetés a legjelentősebbek.

Az érintettek nagyobb része túlsúlyos vagy elhízott. Esetükben az inzulinhatás károsodik, inzulinrezisztencia alakul ki. A hasnyálmirigy ennek ellensúlyozására hosszú időn keresztül az egészségesekénél több inzulint termel, ami egy ideig elegendő lehet az inzulin hatásai, így a normális vércukorszint biztosításához.

Az inzulinrezisztencia fokozódása, illetve a hátterében álló ok, pl. az elhízás növekvő mértéke azonban előbb-utóbb a béta-sejtek inzulintermelő képességének kimerülését eredményezi, ami cukorbetegség megjelenéséhez vezet. Ez a mechanizmus áll az esetek mintegy 90%-ának hátterében.

Ritkábban nem az inzulinhatás károsodik, hanem a termelődő inzulin mennyisége elégtelen, és így alakul ki az inzulinhiány. Az inzulintermelés a másik formához képest valamivel hamarabb merülhet ki és válik inzulin bevezetése szükségessé.

Az utóbbi tíz évben feltűnően megszaporodott a fiatalabb életkorban, (gyermek-, serdülő- és ifjúkorban), főként leányokban fellépő 2-es típusú diabéteszesetek száma. Ennek hátterében elsősorban a fiatalság nem megfelelő életmódja (kalóriadús táplálkozás, mozgásszegény életmód, a televízió és számítógép mellett töltött idő növekedése stb.), valamint genetikai hatások érvényesülése áll.

570
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]