Hogyan előzhető meg a szívelégtelenség?

621
HOZZÁSZÓLÁS:

Óriási jelentőségű azoknak a betegségeknek a megelőzése, amelyek leggyakrabban okoznak szívelégtelenséget. Megelőzhető a szívelégtelenség még akkor is, ha már kimutathatók az említett betegségek. Ilyenkor súlyosbodásuk megakadályozása ugyancsak értékes módszer lehet a megelőzésben.

Hogyan előzhető meg a szívelégtelenség?

Legnagyobb jelentőségű a magas vérnyomás s az ezzel gyakran együtt járó koszorúér-betegség, az elhízás, a cukorbetegség megelőzése, illetve korai és optimális kezelése.

  • A magas vérnyomás tartós fennállása esetén a szívkamrafal megvastagodik, a későbbiek során elgyengül, a bal kamra kitágul, és a működése csökken. Ha a vérnyomást sikerül kontrollálni, ez a folyamat leállítható.
  • A koszorúér-betegség legsúlyosabb megnyilvánulási formája, a szívizominfarktus különböző méretű szívizomvesztést, hegképződést idéz elő. A korai és optimális kezelés elmulasztása fokozatos remodellálódást, a bal kamra üregének megnagyobbodását, fokozódó szisztolés és diasztolés működészavarát, szívelégtelenségre jellemző panaszokat idézhet elő.
  • A cukorbetegség azért is különösen veszélyes a szívelégtelenség kialakulása szempontjából, mert gyakran jár együtt magas vérnyomással és a koszorúerek érelmeszesedéses megbetegedésével.
  • Nagy jelentőségű a vérzsírszint, koleszterinszint emelkedésének kimutatása. Ilyenkor jelentősen megnő a koszorúér-betegség veszélye. A vérzsírszint-csökkentő gyógyszereknek fontos szerepük van a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához vezető kórképek, elsősorban a koszorúér-betegség megelőzésében. A vér normálisnak tekintett össz-koleszterinszintje 5 mmol/1 alatti, de ha a betegnek már szívinfarktusa volt, alacsonyabb értéket, 4,5 mmol/l-nél kisebb szintet kell elérni.
  • A kövérség, az elhízás számos, az előbb felsorolt, szívelégtelenséget okozó kórkép gyakoribb előfordulásával jár együtt. A kövér emberekben gyakrabban alakul ki szívelégtelenség. Az előbb felsorolt betegségek együttes jelenléte megsokszorozza a szívelégtelenség kialakulásának veszélyét, s ilyenkor különösen erélyes kezelés szükséges.
  • Fontos a veleszületett vagy szerzett szívhibák, billentyű-betegségek korai felismerése és optimális, időben elvégzett műtéti kezelése.
  • A szívizom legtöbbször vírusok okozta gyulladásos megbetegedései a szívizom tartós károsodását, szívelégtelenség kialakulását okozhatják. Vírus okozta miokarditiszek kapcsán gyorsan (akutan), vagy lassan, fokozatosan jöhet létre szívelégtelenség.
  • Magas szívműködésszámmal járó ritmuszavarok tartós fennállása szintén szívelégtelenséget idézhet elő. Felismerésük és megszüntetésük fontos lépése a szívelégtelenség megelőzésének, s adott esetben kezelésének.
  • Tudnunk kell, hogy bizonyos élvezeti szerek mérgező hatásúak lehetnek a szívizomra, szívelégtelenséghez vezető kórképeket, veszélyes ritmuszavarokat idézhetnek elő. A túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és a kábítószerek használata feltétlenül kerülendő. Míg a férfiak naponta körülbelül 3 dl bort, vagy egy üveg sört, vagy ezeknek megfelelő mennyiségű más alkoholos italt fogyaszthatnak, a nők esetében ennek az adagnak körülbelül a fele engedélyezett. Az alkoholfogyasztás abbahagyása sohasem késő, már kialakult szívizom-károsodás esetén is kedvező hatású.
621
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]