Hogyan és miért kell kezelni a csökkent cukortűrő-képességet?

613
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ún. csökkent cukortűrő-képesség vagy csökkent glükóztolerancia (az impaired glucose tolerance angol elnevezésből képzett rövidítéssel: IGT) akkor állapítható meg, ha normális éhgyomri vércukor-szint mellett a cukorterheléses vizsgálat 120. percében mért vércukorérték 7,8-11,1 mmol/l közötti értéket mutat.

Miért kell tudni róla?

A csökkent cukortűrő-képesség nem okoz panaszt vagy tüneteket, felismerése csak vércukor-terheléses vizsgálattal lehetséges. Korai felismerése érdekében elsősorban a fokozott kockázatú személyek vizsgálata indokolt, és ajánlott a vizsgálat évenkénti megismétlése.

Az IGT-állapot az IFG-nél (emelkedett éhgyomri vércukorszint) még fokozottabban veszélyes: tíz év leforgása alatt, hatékony „életmódkezelés” bevezetése nélkül az érintettek mintegy harmadában alakulhat ki cukorbetegség. Keringési kockázata az IFG-állapoténál nagyobb, megközelíti, de nem éri el a 2-es típusú cukorbetegség veszélyeztető hatását.

Hogyan lehet kezelni?

Bár a szénhidrát-anyagcserezavar rendezésére és az eltérés hátterében álló ok(ok), az inzulinhatás csökkenésének elhárítására több gyógyszerrel is próbálkoztak, a leghatékonyabbnak a megfelelő „életmódkezelés” alkalmazása bizonyult.

A fokozott keringési kockázatra tekintettel még fontosabb a társult keringési kockázati tényezők csökkentése. IGT-s állapotú személyek esetében is szükséges a cukoranyagcsere legalább évenként történő ellenőrzése.

Vércukor-ellenőrzés akkor is indokolt, ha az anyagcsere rendeződöttnek látszik. A korábban IGT-s anyagcseréjű személyek cukorbetegség iránti fokozott kockázata az anyagcsere aktuális állapotától függetlenül is fennáll. Vércukorcsökkentő gyógyszerek adása IGT-ben jelenleg nem jön szóba, nem zárható azonban ki, hogy ez az álláspont a jövőben módosulhat.

613
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]