Életmódváltási tippek fogyáshoz és alacsonyabb vérnyomáshoz

580
HOZZÁSZÓLÁS:

Sokat segít, ha mielőtt jelenlegi életmódunkon változtatnánk, végiggondoljuk, hogyan is jutottunk jelenlegi helyzetünkbe. Az okok sokfélék, a megoldásnak pedig az okhoz kell igazodnia.fogyas-dieta-fogyokura

A felnőttkori elhízás lehetséges okai

  • Korábban intenzíven sportoltunk, de abbahagytuk, a táplálékmennyiség viszont megmaradt. Megoldás: próbáljunk visszatalálni kedvenc sportunkhoz.
  • Napközben rendszertelenül eszünk (ami a kezünk ügyébe kerül alapon), általában magas energiatartalmú gyorsételeket. Megoldás: keljünk fel negyedórával korábban, hogy megtervezzük, mit fogunk enni aznap.
  • Egész nap nem eszünk, majd este feszültségoldásként, leeresztésként („egész nap nem ettem egy falatot sem” alapon) bevacsorázunk. Itt megoldást kell keresnünk a napközbeni étkezések beiktatására.

Egyes gyógyszerek hajlamosíthatnak elhízásra. Ezek általában nem hagyhatóak el büntetlenül, beszéljük meg kezelőorvosunkkal.

És ha nem is vagyunk elhízva? Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás akkor is kedvezően befolyásolja a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit, tehát a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást, ha nem vagyunk elhízva.

A legfontosabb mankó: a motiváció

Találjuk meg saját motivációnkat. Mert azért valljuk be, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás, főleg ha tünetmentes, nem elég erős motiváció ahhoz, hogy egy sikeres életmódváltást elindítson, és aztán hosszú távon fenn is tartson. Az egészséges életmód ugyanis, legalábbis eleinte, amíg a kedvező hatások nem jelentkeznek, kellemetlen dolog. Nem ehetjük azt, amit szeretnénk, mozogni kell, amikor inkább lerogynánk egy fotelba.

A motiváció lehet esztétikai, lehet a fiatalossággal, a terhelhetőséggel vagy az egészséggel kapcsolatos. Mindenképpen olyasvalami, amit magunk is érzünk.T

űzzünk ki konkrét, reális célt, ami belátható, előre meghatározott időn belül elérhető. Lehet kg-ban kifejezett, ilyenkor kb. 7%-os testsúly-csökkenést irányozzunk elő 6 hónap időtartam alatt (pl. 100 kg-ról 93 kg-ra). Az ennél gyorsabb ütemű fogyás rendszerint nem tartós.

Magas vérnyomás és vérzsírszint esetén a cél lehet a kóros értékek normalizálódása. Erre is adjunk magunknak legalább 3-6 hónapot. De lehet a cél egy kisebb méretű ruha, ami már régóta mosolyog ránk a kirakatból, vagy sportteljesítmény is, pl. 5 km lefutása, vagy szombat délutáni focizás gyerekünkkel úgy, hogy bírjuk vele a tempót.

Kezdjünk naplót vezetni, és első oldalára írjuk fel jelenlegi adatainkat (testsúly, testmagasság, vérzsírszint és vérnyomás), majd írjuk le az elérendő célt. A testsúlyt havonta érdemes ellenőrizni (gyakoribb mérés esetén az egyébként normálisan jelentkező megtorpanások kedvünket szeghetik), lehetőség szerint vérnyomás-ellenőrzés is történjen. Jegyezzük fel azt is mennyit haladtunk egyéni célunk elérésében. A vérzsírokat 3 hónapnál gyakrabban nem érdemes ellenőrizni, azok vérszintje lassabban mozdul.

Mi kerüljön még a naplóba? Mielőtt bármilyen étrendváltásba fognánk, változatlan táplálkozás mellett vezessünk diétás naplót. A napló legalább 3 napot tartalmazzon, melyből legyen 2 munkanap és 1 ünnepnap. Minden elfogyasztott ételt és italt fel kell tüntetni, az időpont megjelölésével. Így tisztán látjuk étkezési szokásainkat, a rejtett pluszkalóriák a felszínre kerülnek.

Ha elmúltunk már 40 évesek, a családban halmozottan fordul elő a 2-es típusú cukorbetegség vagy a fiatal életkorban jelentkező szív/érbetegség, illetve ha a súlytöbbletünk nagyon nagy, érdemes az életmódváltást orvosi vizsgálattal kezdeni. Mivel a sikeres fogyás rendszeres testmozgás nélkül elképzelhetetlen, fontos, hogy a mozgásprogram ne jelentsen veszélyt.

A rendszeres fizikai aktivitás megkezdése előtt, korábbi ülő életmód vagy a szív- és érrendszeri betegségek magas kockázata esetén terheléses EKG végzése is szükséges lehet.

580
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]