Ewing-tesztert kapott a Nyugat-magyarországi Neuropathia Centrum: több beteg alaposabb vizsgálatára lesz lehetőség

558
HOZZÁSZÓLÁS:

A Wörwag Pharma egy Ewing-teszter adományozásával támogatta a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházában működő Nyugat-magyarországi Neuropathia Centrum működését. A Ewing-teszter a cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődményének, a szív-érrendszert érintő autonóm neuropátiának a szűrését könnyíti meg. Ezzel több beteg alaposabb kivizsgálására nyílik lehetőség a centrumban.Ewing-teszter

Mi a neuropátia?

A cukorbetegség számos szövődményt okoz, többek között neuropátiát is, melynek egyik típusa az autonóm neuropátia. Egészséges embereknél a testhelyzet változása, a légzés fázisai és más külső tényezők hatnak a szívritmusra és a vérnyomásra.

Ha stresszes helyzetben vagyunk, akkor szaporodik szívverésünk, ha jóllakottan pihenünk, akkor lelassul. Belégzésnél gyorsabban dobog a szívünk, kilégzésnél lassul.

Az autonóm neuropátiás betegeknél ezek a szívritmus- és vérnyomásváltozások nem figyelhetők meg.

Miért kell a Ewing-teszter?

A Ewing-teszter a kardiovaszkuláris reflexek kimutatását, automatizált mérését teszi lehetővé EKG, vérnyomás- és szívfrekvencia-mérés útján. Az eszköz segítségével egyértelműen kimutatható a kardiovaszkuláris autonóm neuropátia. A vizsgálat a gép nélkül nagyon munka- és időigényes volna, lényegesen kevesebb beteget lehetne megvizsgálni.

A Nyugat-magyarországi Neuropathia Centrum 2009 óta működik. Az utóbbi időben, a neuropátiacentrum-hálózat bővülésével már inkább csak a megyei betegekkel foglalkozik, de így is 3000 szűrést végeztek el itt a megalapítás óta. Eddig elsősorban Neurométerrel vizsgálták a szenzoros, vagyis a végtagok érzékelését károsító neuropátiát, és speciális, kobalt-tartalmú tapasszal mutatták ki a lábon az autonóm neuropátiát.

„Az új eszközzel alaposabb vizsgálatokat tudunk elvégezni, miközben az ellátott betegek száma is tovább növekedhet. Így nagyobb eséllyel indíthatjuk el időben a megfelelő gyógyszeres kezelést is.” – emelte ki dr. Sudár Zsolt, főorvos, a centrum vezetője.

A Wörwag Pharma 2016-ban még egy Ewing-teszter adományozását tervezi egy másik kiválasztott neuropátiacentrumnak. Egy berendezés értéke mintegy 800.000 Ft. E mellett a cég idén már támogatta egy neuropátiacentrum megnyitását, és további új diagnosztikai eszköz átadását tervezik szeptemberben.

558
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]