Hogyan fogadjuk el cukorbetegségünket?

596
HOZZÁSZÓLÁS:

A legtöbb ember számára idő kell ahhoz, hogy napirendre tudjon térni újonnan felismert betegsége felett. Sok, addig ismeretlen dolgot kell megtanulni, és bizony könnyű pánikba esni, reményvesztetté válni. Ha valakiről kiderül cukorbetegsége, akkor – különösen kezdetben – türelmesen kell vele bánni, és hagyni kell, hogy sokat kérdezzen.diabetes (1)

Minden problémára van valamilyen segitség, és minél többet tud az illető a diabéteszről, annál jobban képes gondoskodni magáról. Egyesek személyiségvonásai erősebben érvényesülnek az alkalmazkodás során. Az idősebbek a betegséget sokszor tragikusan fogják fel, úgy érzik, teljesen felborult megszokott életük.

A kórházi dolgozókkal vagy a többi cukorbeteggel folytatott beszélgetés azonban könnyít ezen az érzésen. Ők kellő tapasztalattal rendelkeznek, hasznos tanácsaik az esetek többségében orvosolhatják az otthoni gondokat is. Sokat segít, ha az ember ismeri és érti a cukorbetegség okait, és megtanul néhány alapvető dolgot a táplálkozásról és az emésztésről is.

Injekciózás

Mindenkit kellemetlenül érint a gondolat: élete hátralevő részében nap mint nap injekciókat kell adnia magának. A többség azonban hamar elfogadja a cukorbetegségnek ezt a kellemetlen velejáróját.

A gyerekeknek azonban esetenként nehéz megmagyarázni, miért is szükséges ez a kezelési forma. Az érintett szülőknek meg kell találniuk a megfelelő módot erre, a legfontosabb azonban az őszinteség. Amikor a gyerek már önállóan adja be magának injekciót, sokkal függetlenebbé válhat. Sokan a nyári táborokban, a többi gyerekkel együtt tanulják meg a fecskendő használatát.

A gyerekek jó része még az egészen picinyek is maguk adják be az inzulint, így kevésbé fájlalják a szúrást; a szülők csak ellenőrzik az adagokat. Fontos azonban az, hogy akarata ellenére senkit se kényszerítsünk az injekció beadására.

Félelem az éjszakai rosszulléttől

Minden cukorbeteg fél az alvás közben fellépő „hipózástól”, azonban a kezdeti tünetek általában időben „jeleznek”. A beteget felriasztja az éhség vagy a szokatlan verejtékezés.

Vannak olyan esetek is, amikor nem ébred fel a beteg, csak a reggeli fejfájás és a csuromvizes pizsama árulkodik a történtekről. A szervezet ilyenkor automatikusan észleli a veszélyt, és fokozza a glükóz-kibocsátást a májból.

Ugyanakkor egyéb – vészhelyzetben működő – hormonok is felszabadulnak, mint például az adrenalin. Ez a hormon segít a vérglükózszint emelésében. A kezelőorvost tájékoztatni kell az éjjeli „hipókról”, hogy megfelelő intézkedésekkel (inzulinadag-csökkentés, pótvacsora) a későbbiekben el lehessen kerülni őket.

596
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]