Hogyan kell étkeznie egy cukorbetegnek?

584
HOZZÁSZÓLÁS:

Naponta három vagy több étkezés a legtöbb ember számára kívánatos és egészséges. A rendszeres étkezés az emberek többségénél biztosítja egyrészt a testsúly állandóságát, másrészt a jobb közérzetet. Mindazok, akik rendszeresen étkeznek, több, mint valószínű, hogy az egészségük számára szükséges összes fontos vitaminhoz és ásványi sóhoz is hozzájutnak.

Hogyan kell a cukorbetegeknek étkezni?

Bárki máshoz hasonlóan a diabéteszesek is szeretnek jót, s jól enni, szeretik magukat jól éreznidieta1 és kell, hogy a szükséges energiával is rendelkezzenek: mindezt biztosíthatja a rendszeres étkezés. A legtöbb ember viszont nem mindig étkezik tervszerűen. Az életvitel napról-napra változhat. Az ember gyakran rohan, egyszer-egyszer nincs ideje enni.

Vajon a diabéteszesnek árt-e, ha kihagy egy étkezést, vagy kissé eltolja annak időpontját? Először próbáljuk megválaszolni a kérdést olyan személyek esetében, akik nem szednek vércukorcsökkentő gyógyszereket.

Náluk a kihagyott, vagy időpontjában eltolt étkezés elsősorban éhséget idéz elő. Minden, gyógyszert nem szedő II. típusú diabéteszes esetében az ilyen éhségérzet fokozottabb lehet, mint a nem diabéteszeseknél, mivel éhesen nehezebb mértéket tartani az evésben és így az étkezések kihagyása megnehezítheti a fogyást.

Miután a legtöbb II. típusú diabéteszes számára egyértelműen jó hatású lehet a testsúlycsökkentés, ezt valószínűleg elősegítheti a rendszeres étkezés oly módon, hogy megóv az erős éhségérzettől. Az egyes étkezések kihagyása, vagy időpontjának eltolása sokkal komolyabb problémákat okozhat az inzulint kapó diabéteszeseknél, különösen, ha I. típusúak.

Amikor az inzulin jelen van a szervezetben, folyamatosan hat és csökkenti a vércukrot. Ezért fontos, hogy rendszeres étkezéssel ellensúlyozzák az inzulin hatását. Ezáltal elkerülhető a vércukor túlzottan alacsony szintre való esése. A megfelelő időben történő étkezés nagyon fontos részét képezi mind az I. típusú diabéteszesek, mind az inzulinnal kezelt II. típusú diabéteszesek diétájának.

A vércukor túlzottan alacsony szintre eshet olyan diabéteszeseknél is, akik úgynevezett szulfanilurea típusú vércukorcsökkentő tablettát szednek és kihagynak, vagy eltolnak egy-egy étkezést. Ha Ön inzulinnal kezelt, vagy szulfanilurea típusú vércukorcsökkentő tablettákat szed, több részletre – főétkezésekre és kis étkezésekre – kell szétosztani napi étrendjét. Reggeltől estig 5-7 részre kívánatos szétosztani a napi étel mennyiségét. Ha Ön inzulint ad magának, akkor általában fontos, hogy lefekvés előtt is fogyasszon valamennyi szénhidrátot.

Jegyezze meg és tegye: megóvhatja Önt attól, hogy az éjszaka folyamán a vércukra lezuhanjon. Beszélje meg kezelőorvosával, dietetikusával, vagy diabéteszgondozójával, naponta hányszor kívánatos Önnek étkeznie. Az Ön életrendje, munkavégzése, vércukorcsökkentő gyógyszerei, étvágya és más tényezők, mind szerepet játszhatnak abban, hogy miképpen válassza meg a legmegfelelőbb étkezési időpontokat.

Étkezzék változatosan!

Fogyasszon kevesebb cukrot!

Fogyasszon több növényi rostot!

Fogyasszon kevesebb sót!

Fogyasszon kevesebb zsiradékot, főként kevesebb állati zsírt!

A megfelelő mennyiségű ételt fogyassza!

Naponta rendszeresen, többször étkezzék, hogy diétáját összhangba hozza a gyógyszereléssel és kivédje az éhségérzetet!

Keressen fel egy dietetikust, hogy megbeszélje vele étrendi tervét!

584
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]