Hogyan számolható ki a napi energiaszükségletünk?

575
HOZZÁSZÓLÁS:

A szervezet az energiaszükségletét elsősorban zsírok, másodsorban szénhidrátok égetéséből fedezi. (Ritkábban, elsősorban senyvesztő betegségekben, valamint anyagcserekrízis-állapotokban sor kerülhet fehérjék – végső soron a szervezet „saját” anyagai – lebontására, égetésére is.)canstockphoto11187831

A szervezet energiaszükségletét több összetevő határozza meg. Az egyik az ún. nyugalmi vagy alapanyagcsere, amely a teljes testi-lelki nyugalom állapotában szükséges energiamennyiség. Ez fiatal férfiak esetében 40 kalória/óra/l m² testfelület, nők esetében kb. 10%-kal alacsonyabb. 1,73 m² átlagos testfelülettel számolva ez egy napra vonatkoztatva férfiak esetében mintegy 1600 kalóriát jelent. Ehhez az energiaszükséglethez adódik a tápanyagok elégetéséhez, mozgáshoz, munkavégzéshez szükséges többletenergia-igény.

Egyéb energiaforrások

Noha nem tartozik a szorosan vett tápanyagok és a szokásosan figyelembe veendő energiaszolgáltató tényezők közé, röviden említést kell tennünk az alkohol élet- és kórtani vonatkozásairól is. Energiaértéke magas, grammonként 7,1 kcal, közismert káros hatásai folytán azonban a szervezet számára veszély nélkül fogyasztható mennyisége erősen korlátozott.

Az emberi szervezet óránként 10 gramm alkohol lebontására képes. Az alkohol ismert káros hatásai mellett a szénhidrát-anyagcsere egyensúlyát is megzavarhatja: gátolja annak az enzimnek a működését, amely a májban tárolt keményítőt bontja.

Amikor a vércukorszint pl. étkezési szünetekben vagy megerőltető fizikai munka során csökken, a máj a keményítő bontásából származó cukrot (glukózt) juttat a keringésbe. Alkohol jelenlétében ilyen esetekben károsodik, késik, elmarad, vagy csak elhúzódóan érvényesül a máj cukorkibocsátásának fokozódása, ami cukorbetegeken elhúzódóvá teheti az alacsony vércukorszinttel járó állapotot.

Mennyi a napi energiaszükségletünk?

A napi energiaszükséglet meghatározására különböző egyszerű képletek használatosak. Az egyik legelterjedtebb az, amely férfiak esetében a 900 -H 10 x a testsúly (kg), nők esetében a 700 -H 7 x a testsúly (kg) formulával számol.

Szellemi és könnyű testi munka esetén a kapott értéket 1,2-vel, közepes fizikai aktivitást igénylő tevékenység esetén 1,4-gyel, nehéz fizikai munka esetén 1,8-cal megszorozva kaphatjuk meg a napi energiaszükséglet értékét. (Pl. 80 kg-os férfi esetében: 900 + 10 x 80 =(900 + 800) x 1,2 – 1,8 = 2000-2200 kcal; 60 kg-os nő esetében: 700 + 7 x 60 = (700 + 420) X 1,2 – 1,4 = 1350-1550 kcal).

Napi energiaszükséglet átlagos testsúlyú személyre számolva:

  • Szellemi, könnyű testi munka esetén a napi energiaszükséglet nőknél: 1300 kcal, férfiaknál: 2000 kcal
  • Közepes fizikai aktivitás esetén nőknél: 1600 kcal, férfiaknál: 2400 kcal
  • Nehéz fizikai munka esetén nőknél: 2000 kcal, férfiaknál: 3100 kcal

Az energiatermelő és -felhasználó folyamatok legfontosabb összekötő és szabályozó láncszeme egy hormon, az inzulin, amely korántsem csak a szénhidrát-anyagcsere irányítója, hanem termelődése és hatása valamennyi anyagcsere-folyamat zavartalan működésének feltétele.

575
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]