Injekciót helyettesítő lehetőségek a cukorbetegség kezelésében

591
HOZZÁSZÓLÁS:

Sok éve próbálkoznak a kutatók olyan hormonkészítmények előállításával, melyet nem injekcióval kell beadni. Néhány tudós megpróbálta az inzulint különböző molekulákból – pl. lecitinből – álló zdiabetesz1sírcseppecskékbe ágyazni: ezek akadályozzák megemésztődését a gyomorban. A zsírburok a későbbiekben feloldódik, és az inzulin bekerülhet a véráramba.

Más kutatók olyan hormon készítésén dolgoznak, amely különleges permet formájában az orron át szippantható be. Mindkét módszer hiányossága az, hogy nem ismerjük pontosan azt a mennyiséget, amelyik ténylegesen felszívódik a vérkeringésbe. Mostanáig a beszippantható formát nem találták elég megbízhatónak a vérglükózszint szabályozására.

Emberi (humán) inzulin előállítása

A génsebészet segítségével laboratóriumban ma már emberi, vagy más néven humán inzulin is készíthető. Az eljárás során speciálisan a laboratórium számára kitenyésztett Eserichia Coli nevű baktériumot vagy közönséges élesztőgombát használnak gazdasejtként. Bármelyiket alkalmazzák is, az emberi inzulin genetikus kódját beültetik a sejt magjába, ezáltal az alkalmassá válik inzulin termelésére.

Az inzulint ezen organizmusok (szervezetek) tápoldatából különítik el. Az így kapott vegyület minden tekintetben azonos az emberi szervezet által termelt hormonnal. Ez a készítmény a beadás pillanatáig nem kerül kapcsolatba emberrel, így a humán inzulinnal semmiféle betegség nem vihető át.

A baktérium kromoszómájába beépült az inzulingén, és megindulhat az inzulintermelődés.

Mesterséges hasnyálmirigy

A tudósok remélik, egy napon lehetővé válik mesterséges hasnyálmirigy beültetése a cukorbetegekbe. A hasüreg helyett ezt a has vagy a mellkas bőre alá helyeznék, és naponta vagy hetente töltenék fel a szükséges inzulinnal.

A mesterséges hasnyálmirigy olyan szerkezet, amely inzulint pumpál a vérbe. Parányi érzékelője folyamatosan méri a test szöveteiben a glükóz mennyiségét. Az információ egy mikrokomputerbe jut, mely szükség esetén arra utasítja a pumpát, hogy juttasson inzulint a vérbe. A berendezés a valódi hasnyálmirigy működését utánozza, bár az sokkal bonyolultabb, és a szervezet inzulinszintjét finomabban szabályozza.

Hasnyálmirigy beültetése

Az egészséges hasnyálmirigy-részlet átültetése cukorbeteg szervezetbe eddig nem járt sok sikerrel. A műtét nehéz, és mára már a beültetett szerveknek csak 40 százaléka működik. Az egyik fő gondot az okozza, hogy az emésztőenzimek kiszivárognak belőle, és lebontják az inzulint.

A hasnyálmirigy-átültetést főleg azoknál a betegeknél kísérelték meg, akiknél a diabétesz következtében veseelégtelenség alakult ki. Mivel a hasnyálmirigy érintkezik az egyik vesével, így technikailag lehetőség van a két szerv együttes átültetésére. Ezt a műtétet azonban csak néhány alkalommal kísérelték meg.

Sokkal ígéretesebbnek tűnik csupán a szigetsejtek átültetése. Ezeket operáció nélkül be lehetne fecskendezni a hasüregbe. Egyetlen akadály, hogy a szervezet idegen sejteknek tekinti, és megpróbálja elpusztítani őket.

A kutatások során apró zselébuborékokat fejlesztettek ki a szigetsejtek védelmére a fehérvérsejtek támadásai ellen. Ezek nem akadályozzák meg az inzulin átszivárgását a buborék falán.

591
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]