Ismerje meg a cukorbetegek étrendjének 6 fő követelményét

594
HOZZÁSZÓLÁS:

Azok, akik nem cukorbetegek, egyszerűen azt gondolhatják, hogy a diabéteszben szenvedőknek csupán a cukorfogyasztást kell kerülniük, és akkor minden rendben lesz! Ez a megközelítési mód talán abban a hitben gyökerezhet, hogy a cukorbetegség magas vércukorszintes állapot, amelyet kizárólag az inzulinhiány okoz.
Sajnos, sok más betegséghez hasonlóan, a cukorbaj sem egyetlen egyensúly hiányt vagy stabilitáshiányt jelent, hiszen ha a vér alkotóelemeit bármiféle zavaró tényező éri, az általában a test több rendszerét is érinti.
De például ha a beteg  mindegyik élelmiszercsoportból fogyaszt, az különböző mértékben befolyásolhatja a vércukorszintet, hiszen a zsír és a protein részben szintén átváltozhat glükózzá.

A cukorbetegek ideális étrendjének hat fő követelménynek kell eleget tennie:

1. A vércukor szinten tartása

Az első és legfontosabb követelmény az, hogy elősegítsük a vércukor szintjének egyensúlyban tartását. Ezt úgy érhetjük el, úgy tarthatjuk fent, ha a vér glükózszintje a megengedett szinten marad. Az, ha csak egyszerűen elkerüljük a szénhidrátok fogyasztását, nem állíthatja helyre a vércukor egyensúlyát. A zsírmennyiség teljes és biztonságos csökkentéséhez korlátozott mennyiségű szénhidrátot tartalmazó étrendre van szükség.

2. A testsúly szinten tartása

Az elhízás hajlamosító tényezője a diabétesznek. Kiindulópontként a testsúlyt kell normalizálni. Úgy kell összeállítani az étrendet, hogy a jövőben ne alakulhasson ki testsúlynövekedés.

3. Egészséges élelmiszerek kiválasztása

Kimondottan cukorbetegek figyelmébe ajánlott: a teljes őrlésű gabona, a természetes cukorpótlók, a vegyi illetve adalékanyagoktól mentes élelmiszerek, a növényi fehérjeforrások, a rostokban gazdag élelmiszerek, bio gyümölcsök és zöldségek.

4. Speciális ellátás biztosítása

A vércukorszint egyensúlyának kulcsa az, hogy rendelkezésre álljon sokféle ásvány, vitamin, nyomelem és aminosav, mivel ezekből épülnek fel azok a hormonok és enzimek, amelyek a vércukor-metabolizmusunkat szabályozzák. Ezeknek a létfontosságú komponenseknek az egyedüli forrása az az élelmiszer, amit elfogyasztunk
Sok cukorbetegnek van például szüksége megfelelően felírt, és ellenőrzött vitaminra, illetve ásványi kiegészítőre.

5. A szövődmények kialakulási esélyének a minimálisra csökkentése

Cukorbetegként elengedhetetlen a speciális étrend követése, az előbbi pontban is említett tápanyagok bevitele. Amennyiben szükséges (és általában az is), az inzulininjekció elmaradhatatlan “kelléke” problémamentes életvitelnek. Lásd. túl kevés, vagy túl sok inzulin bevitelekor olyan nehezen múló komplikációk alakulhatnak ki, mint diabetikus kóma, inzulin-sokk, szemideghártya gyulladás, magas koleszterin, szürkehályog (és még sorolhatnánk tovább) alakulhat ki.

6. Változatosság biztosítása

A diabetikus étrend könnyen válhat “unalmassá”. Éppen ezért lényeges, hogy változatosabbá próbáljuk tenni a diabetikus étkezéseket. Például sok ritka étel különösen értékes a cukorbetegek számára. Ezek sok esetben olyan ételek (gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék stb.), amelyek az “egészséges” embernek ritká(bba)n jutnak eszébe.

594
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]