Ismerje meg a hipertónia és a 2-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolatot

575
HOZZÁSZÓLÁS:

A 2-es típusú cukorbetegek mintegy felében észlelhető hipertónia már a cukorbetegség felfedezésekor. A betegség előrehaladtával a betegek mintegy 70-80%-ában jelentkezik hipertónia.

A hipertónia és a diabétesz kapcsolata

Nem csak a 2-es típusú cukorbetegekben gyakoribb a hipertónia, hanem a hipertóniások között is kb. két és félszer gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása a normális véridos-holgy-vernyomas-meresbnyomásúakhoz képest.

A hipertónia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását számtalan tényező befolyásolja, és a két betegség kialakulásában számtalan közős tényező játszik oki szerepet.

Már 1987-ben felfedezte Kaplan, hogy a hipertóniások vérében magasabb az inzulinszint, s azt feltételezte, hogy ez szerepet játszik a magasvérnyomás-betegség kialakulásában.

1988-ban Reaven leírta a metabolikus X szindrómának nevezett tünetegyüttest, amien szerepel a genetikai és a környezeti tényezők hatására a szövetek inzulinérzékenységének csökkenése következtében kialakuló magasvérnyomás-betegség, valamint a szénhidrát- és zsíranyagcsere zavara.

A szindrómát először normális testalkatúakon írták le, később azonban a metabolikus szindróma fogalma kibővült. A metabolikus X szindróma alapját a közös kialakulási mechanizmus képezi. Az alább ismertetett szabályozási folyamatok végül öngerjesztő kört zárnak be.

Egymást erősítő folyamatok

A szövetek inzulin iránti érzékenysége csökken (ún. inzulinrezisztencia alakul ki), a szervezet ezt kompenzálandó fokozza a hasnyálmirigy inzulintermelését, a több inzulin növeli a vér inzulinszintjét, erre azonban csökken a szövetek inzulinreceptorainak száma, így tovább romlik a sejtek inzulin iránti érzékenysége.

A kórosan magas inzulinszint hatására a vesében fokozódik a nátrium (vagyis a konyhasó) és a folyadék visszatartása, továbbá fokozódik a központi idegrendszer egyik speciális (ún. szimpatikus) központjának működése.

A nátrium fokozott visszatartása miatt a mellékvesevelő hormonjai fokozzák az erek összehúzódását, ezzel csökken az erek átmérője, nő az ellenállásuk. A folyadék visszatartása pedig növeli a keringő vértérfogatot.

Mindezen folyamatok eredményeként nő a vérnyomás, fokozódik az erek falára ható nyomás, amely az erek belső rétegét károsítja.

Az érsérűlés eredményeként gyorsan rosszabbodó érelmeszesedés alakul ki, ami fokozza az erek merevségét, és tovább csökkenti az átmérőjűket.

A központi idegrendszer (már említett) túlzott aktivitása tovább fokozza az inzulinrezisztenciát. Az étkezés utáni átmeneti vagy a tartós vércukor emelkedés, ill. a zsírsejtek (elhízottakban fokozottabban) termelte anyagok is azonnali tünetekkel nem járó, enyhe érfali gyulladások kialakulásához vezetnek, melyek tartós fennmaradása tovább gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.

A cigaretta is hasonló hatású

Ugyanezeket a folyamatokat erősíti a dohányzás is.

A nikotin közvetlen érösszehúzó tulajdonságú, és szöveti inzulinrezisztenciát okoz, továbbá fokozza a szabadgyökképzést, így vérnyomás-emelkedést, érelmeszesedést okoz, illetve hozzájárul a szénhidrát-anyagcsere zavarának kialakulásához.

Így kapcsolódnak össze végül ezek a bonyolult folyamatok, s olyan szabályozási körök alakulnak ki, amelyek a metabolikus szindróma kialakulásáért felelősek.

575
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]