Megelőzhető lenne a cukorbetegség mindkét típusa?

569
HOZZÁSZÓLÁS:

A cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere zavara. A betegség kialakulása esetén a sejtek fő tápláléka, a cukor (glukóz) nem jut el a vérből a sejtekbe. A glukóz a táplálék lebontása és átalakítása, vagyis az anyagcsere során keletkezik. Normális esetben a cukoremésztés után felszívódik, és a vérrel eljut a sejtekhez. Az “éhes” sejtek többsége azonban az inzulin nevű hormon jelenléte nélkül nem tudja azt felvenni.

Az I. típusú cukorbetegségben, ami főként gyermek és serdülőkorban alakul ki, a szervezet nem termel inzulint, és a hiányzó hormont naponta injekciókkal kell pótolni.

A jóval gyakoribb II. típusú diabéteszben termelődik ugyan inzulin (gyakran a szokásosnál még sokkal több is), de a sejtek érzéketlenné válnak hatásukkal szemben ezt nevezik inzulin-rezisztenciának.

A cukorbetegség mindkét formájában az inzulinhiány vagy az elégtelen inzulin felhasználás miatt a vércukorszint a normálisnál jóval magasabb lesz, akár a 10-szeresére is nőhet.

Egy bizonyos szint felett a cukor a vesén át kiválasztódik, és a vizelettel távozik a szervezetből. Mivel a cukor vizet köt meg, a vizelet mennyisége, ezáltal a vizeletürítés is fokozódik. A magas vércukorszint ellenére viszont a sejtek “éheznek” inzulinhatás hiányában nem jutnak hozzá a növekedésükhöz szükséges és energiaforrásként szolgáló táplálékukhoz. Emiatt lesz, az illető folyton éhes ennek ellenére testsúlya nem változik, vagy akár csökken is. Idővel egyéb jellemző tünetek is megjelennek: a magas vércukorszint károsítja a szívet és az ereket, a szemet, a vesét, és idegrendszeri zavarok lépnek fel.

Tudományos vizsgálatokkal kimutatták mindazokat a tényezőket, amelyeknek a hatását csökkenteni lehet, és kell is, nemcsak idős korban, de bármely életkorban ahhoz, hogy a cukorbetegség megelőzhető legyen. A megelőzés alapja a rostokban gazdag és zsírban szegény étrend, a rendszeres testmozgás és a testsúly állandó, egészséges szinten tartása.

Amerikai kutatóorvosok szerint a II. típusú cukorbetegség eseteinek körülbelül 75%-a megelőzhető lenne?!

Az elhízás (azaz ha valakinek a testsúlya 20%-kal meghaladja az ideális értéket) az egyik legjelentősebb kockázati tényező. Még a veszélyeztetett családokban is elérhető a kockázat csökkentése már néhány kilónyi túlsúly leadásával. A ‘Pittsburghi Egyetem’ kutatói 157 elhízott embert vizsgáltak, akiknek a családjában előfordult II. típusú cukorbetegség. Azoknak, akiknek sikerült 5 kilót leadniuk, 31 %-kal csökkent a veszélyeztetettségük.

Ezenkívül rámutattak arra is, hogy az egészséges és aktív életmód szintén segíthet a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Sőt!  Akár vissza is fordíthatja a csökkent glukóz-toleranciát (a továbbiakban rövidítését használjuk: IGT), mely a cukorbetegség előfutára (az IGT -re jellemző, hogy az éhgyomorra mért vércukorszint normál értéket mutat, azonban étkezés után a vércukorszint emelkedése tapasztalható, még órákkal később is).
Az orvosok szerint helytálló hipotézis, hogy az időben felismert IGT a cukorbetegség megelőzésében nagy fegyvertény.

569
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]