Melyek a cukorbetegség legfőbb kezelési irányelvei?

560
HOZZÁSZÓLÁS:

Diabétesz esetén a vércukorcsökkentő tabletták adása hatástalan, eredmény csak inzulin alkalmazásától várható. Az IDM-et általában anyagcsere-labilitás kíséri, de megfelelő inzulinkezeléssel az esetek döntő többségében elfogadható anyagcsere-egyensúly érhető el.

Melyek a kezelés fő irányelvei?

A hatékony inzulinkezelés bevezetését követően a betegség időlegesen nyugalmi fázisba kerülhet, amit remissziónak (szó szerinti fordításban: visszaalakulás, szabad fordításban: megnyugvás) nevezünk. A remisszió ritkábban teljes, az esetek nagyobb részében csak részleges. Tapasztalat szerint a pubertás után kezdődő esetekben gyakrabban figyelhető meg.

Bármely diabéteszforma kezelésének három alappillére az étrendi kezelés, a rendszeres testmozgás (e kettőt összességében életmód-terápiaként szokás említeni) és az ezek kiegészítésére szükséges gyógyszeres kezelés. Ez utóbbi 1-es típusú cukorbetegségben minden esetben inzulin adását jelenti.

E három tényező szerepel az Amerikai Diabetes Társaság Joslin-emlékérmén is, amelyet olyan cukorbetegeknek ítélnek oda, akiknek betegsége legalább ötven éve ismert, és igazoltan szövődménymentesek.

Másképp fogalmazva: 1-es típusú diabéteszben az életmódkezelés önmagában nem elegendő, sőt az inzulinkezelés egy életen át szükséges a beteg életben tartásához. (Az anyagcsere-állapot szempontjából kedvező hatású testmozgás, rendszeres fizikai aktivitás az anyagcsere labilitása folytán e diabéteszformában a 2-es típusban követendő gyakorlatnál pontosabb tervezést és nagyobb odafigyelést igényel.)

Az inzulinadás e betegségtípusban legeredményesebb, ezért általánosan követendőnek tartott formája az intenzív inzulinkezelés (intenzív konzervatív kezelés, az angol elnevezésből meghonosodott rövidítéssel: ICT) valamelyik változatának alkalmazása.

Meghatározott javallatokkal inzulinpumpa: folyamatosan bőr alá juttatott inzulininfúzió (az angol elnevezésből származó rövidítéssel: CSII) alkalmazása is szóba jön. Mind az ICT-, mind a CSII-kezelés elengedhetetlen feltétele a rendszeres, naponta többszöri vércukor-önellenőrzés, az inzulindózisok ennek függvényében történő, a kezelőorvossal előzetesen egyeztetett változtatása, valamint a lehetőség szerint cukorbeteg-gondozóban történő rendszeres ellenőrzés.

560
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]