Melyek a legfőbb érelmeszesedésre hajlamosító tényezők?

602
HOZZÁSZÓLÁS:

Egy családon belül, ha gyakori az érelmeszesedéses alapon kifejlődő szívbetegségek száma, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a leszármazottakban is nagyobb arányban lép fel szívbetegség. Tehát a családi előfordulás is az érelmeszesedésen alapon kialakuló szívbetegségekre hajlamosító tényező.erszukulet-erelmeszesedes-koleszterin

Ez a jelenség egyrészt azzal magyarázható, hogy egy családon belül a család tagjainál általában azonosak a környezeti feltételek, az életkörülmények, a táplálkozási szokások, de sokszor még a foglalkozás is. Nem zárható ki azonban az örökletes tényezők szerepe sem. Az érelmeszesedés létrejöttében az örökletes tényezők valószínűleg úgy érvényesülnek, hogy ezeknél az egyéneknél a zsíranyagcsere szabályozása nem kiegyensúlyozott kellően, és ennek következtében érzékenyebben reagálnak a szervezetet ért megterhelésekre.

Mi hajlamosíthat még érelmeszesedésre?

Az érelmeszesedés jelentkezésében alkati tényezők is szerepet játszanak. Általában a kövér, középkorú férfiaknál magas a szérumkoleszterinszint és a vérnyomás, s hajlamosak a koszorúér-betegségekre. Az ilyen egyének rendszerint bőségesen esznek, dohányoznak, keveset mozognak, ambiciózusak és gyakran agresszívek is. De a félénk, szorongó lelki alkat szintén kedvez az érelmeszesedésnek.

Számos olyan, betegség ismeretes, amelyek az érelmeszesedést elősegítik. Ezek között a magas vérnyomás áll az első helyen.

A normális vérnyomás felső határát az Egészségügyi Világszervezet 140/90 higanymilliméterben állapította meg.

A 140/90—160/95 közötti értékek emelkedettnek tekintendők, míg a 160/95 fölötti értékek már magas vérnyomást jelentenek. Férfiaknál 160 higanymilliméter feletti szisztolés vérnyomás (a vérnyomás felső értéke) esetében négy és félszer nagyobb a szívinfarktus bekövetkeztének veszélye, mint a 120 higanymilliméteres érték mellett.

Az utóbbi évtizedek során végzett vizsgálatok kiderítették, hogy a magas vérnyomás világszerte sokkal jobban elterjedt, mint ahogyan azt gondolták. A felnőttek 10—20 százalékánál a vérnyomás meghaladja a 160/95 higanymilliméteres értéket, akiknek sajnos csak mintegy felénél ismerik fel a betegség fennállását. A magas vérnyomásúak csak mintegy negyede részesül valamilyen kezelésben és csak a betegek egy nyolcadánál vezet a kezelés valóban eredményre.

A magas vérnyomás súlyosabb következményei között első helyen az agyvérzést, valamint az érelmeszesedésre és a koszorúér-betegségekre gyakorolt gyorsító hatást kell említenünk. Magas vérnyomáskor a vérben levő zsírnemű anyagok mintegy bepréselődnek a vérerek falába s ennek következtében fokozódik bennük a koleszterin lerakódás. Minél magasabb a vérnyomás és minél huzamosabb ideig áll fenn, annál súlyosabb az érfal rostos átalakulása, az érelmeszesedéses csomók elterjedése.

Az utóbbi években fedezték fel a primér vagy örökletes hiper-lipoproteinémiákat, és sorolták ezeket az érelmeszesedést elősegítő tényezők közé. Ez az állapot, a zsíranyagcsere veleszületett zavara, tulajdonképpen nem is tekinthető önálló kórképnek, hanem inkább csak betegségre hajlamos állapotnak. De ha a kezelést nem kezdik el idejében biztosra vehető, hogy érelmeszesedés következik be.

A hiperlipoproteinémiák közül legveszélyesebb a II típusú, mely általában magas vérkoleszterin szinttel jár; ennek következtében a tenyerén, a szem sarkában, de a test más részein is kis csomók formájában koleszterin rakódhat le (xantómák).

A cukorbaj, a hasnyálmirigy belsőelválasztású részének megbetegedése, a köszvény és a fokozott véralvadékonyság ugyancsak érelmeszedéshez, vezetnek. A. Moga akadémikus véleménye szerint a cukorbaj, a magas vérnyomás és a kóros elhízás gyakran együtt jelentkezik ugyanannál a betegnél és így különösképpen veszélyesek.

Mesterségesen létrehozott cukorbaj kutyáknál, nyulaknál vagy patkányoknál a vér koleszterin, beta-lipoprotein és zsírsav tartalmának növekedését idézi elő. Ha nyulaknál mesterségesen cukorbajt hoztak létre és ehhez a pajzsmirigy működésének csökkenése is társult, az állatokban az érelmeszesedés igen súlyos szövettani képe alakult ki. Azt is megfigyelték, hogy ha kutyáknál vagy nyulaknál mesterségesen magas vérnyornást idéztek elő, az állatok érzékenyebbekké váltak a koleszterin adagolással szemben és szervezetükben súlyosabb érbántalmak alakultak ki.

Egy másik belsőelválasztású mirigy működésének zavara is hatással lehet az érelmeszesedés kialakulására. A pajzsmirigy működésének csökkenése endémiás golyva esetén elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. C. I. Parhon akadémikus és munkatársai figyelték meg először, hogy pajzsmirigy készítmények adagolása csökkenti az állatok vérének koleszterin tartalmát; a pajzsmirigy hormonjának hiánya viszont vagy a pajzsmirigy működésének csökkenése a vér koleszterintartalmának növekedéséhez és az érelmeszesedés súlyosbodásához vezet. A jelenség magyarázata, hogy a pajzsmirigy fokozott működése esetén illetve pajzsmirigy hormon adagolásakor fokozódik a szervezetben a koleszterin lebontása és kiválasztása.

A kóros elhízás (obezitás), de a testsúlytöbblet is nagy mértékben fokozza az érelmeszesedés jelentkezésének kockázatát, így fontos kockázati tényezőnek számít.

20%-os súlytöbblet esetén háromszor nagyobb a valószínűsége az érelmeszesedés kialakulásának, mint normális vagy annál alacsonyabb testsúlyúaknál.

602
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]