Miért van szükségünk a teljes értékű, természetes élelmiszerekre?

572
HOZZÁSZÓLÁS:

Vannak olyan élelmiszerek, amikhez semmit nem tesznek hozzá, és amiből semmit nem vesznek el. Ezek az élelmiszerek azok számára, akik egészségesek kívánnak maradni, vagy szeretnének annyira egészségesek maradni, amennyire ez csak lehetséges.fogyokuras-etrend-egeszseges-etelek-07

A természetes emberi étrend ezekből tevődik össze – olyan élelmiszerekből, amelyeket elkerült mindenféle mesterkedés, hogy javítsák a színét, ízét, halmazállapotát vagy tartósságát. És ezek felülmúlhatatlanul gazdagok tápanyagokban – vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, rostokban, aminosavakban –, valamennyien nélkülözhetetlen alapelemei az emberi szervezet vegykonyhájának (biokémiájának).

A teljes értékű élelmiszerek védelmezik egészségünket

A kutatók temérdek nemzetközi közleményben sürgetik az étkezési szokások halaszthatatlan megváltoztatását, és hangsúlyozzák a természetes ételekből összeálló étrend fontosságát. Az angol kormány két jelentése is megerősítette ezeket a javaslatokat.

További kutatások rávilágítottak arra, hogy a természetes élelmiszerek védelmet nyújtanak többféle fenyegetés ellen: túlsúly, gyomor- és bélbetegségek, allergia, depresszió, krónikus eszméletvesztés, bizonyos rosszindulatú daganatok, cukorbetegség és más rendellenességek. És ha mégis felbukkannak, lényegesen könnyebb a korai felismerésük.

Felbecsülhetetlenül értékesek a keringési rendellenességekkel, így a magas vérnyomással küszködők számára. Egészen századunk első évtizedének végéig az emberek valamennyien természetes étkeket fogyasztottak, hiszen nem volt más! Teljeslisztből sütötték a kenyeret, friss volt a szárnyas, a hal, a tojás; a tej, vaj és sajt: naponta volt zöldség- és gyümölcspiac. Természetes étel volt mind, amit nagyanyáink és nagyapáink ettek egész életükben.

Napjaink gyáriparának azon igyekezete, hogy a valódi élelmiszereket jobbítsa, távol van a javítástól, sokkal inkább azok tönkretevését jelenti. Az idősebbek, akik még emlékeznek a megelőző korszakra, gyakorta dohognak, hogy az ételek íze meg sem közelíti az egykori ízeket, zamatokat és illatokat.

A gyárszerű tojástermelés, az élelmiszernövények permetezése növényvédő szerekkel, az állatok hormonkezelése és az élelmiszer-feldolgozó eljárások mind olyan tényezők, amelyek károsítják a mai élelmiszerek ízét, állapotát (állagát) és tápértékét.

A múltban a kiváltsággal nem rendelkezőket valóban fenyegette az alultápláltság. A fertőző betegségek és járványok sokkalta több áldozatot szedtek, mint napjainkban, és mindennapos volt az angolkór (D-vitaminhiány okozta csontfejlődési betegség) a szegény gyerekek között az ipari forradalom idején.

A helytelen táplálkozás szív-és érrendszeri következményei

Különösen figyelemreméltó, hogy ugyanakkor a szívbetegségek egészen a századfordulóig szinte ismeretlenek voltak, és nem öltöttek ilyen járványszerű méreteket, mint napjainkban. A kanadai William Osler, korának legbriliánsabb orvosa (1849-1919), megállapította, hogy mindennél nehezebben ismerne fel egy szívbetegséget, hiszen egész szakmai pályafutása alatt nem látott több szívbetegséget, mint amennyit a fél kezén meg tud számolni.

Ha kellően ironikusak vagyunk, leszögezhetjük, hogy az alultápláltság ma is kísért bennünket. A mai ételek nagyobbik fele nem tartalmazza az alapvető tápanyagokat. Túlságosan sok zsírt és cukrot eszünk, közelítőleg elegendő mennyiségű fehérjét és túl kevés természetes szénhidrátot. Étkezésünkben kevés a burgonya és a teljes értékű gabonából sütött kenyér, mert „hizlal” , kevés a rost és gabonaszem, a zöldség és gyümölcs.

Életvitelünk számos „jellegzetessége” szoros összefüggésbe hozható a szív- és keringési betegségek járványméretű elterjedtségével. Ezek közé tartoznak az étkezési szokásaink is, kivált a sok zsír és cukor révén, amelyet a feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak. Szakértők szerint a fő bűnöst itt kell keresni.

572
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]