Mi az inzulin, és hogyan vesz részt a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában?

585
HOZZÁSZÓLÁS:

Az inzulin a hasnyálmirigy belső elválasztású részét képező ún. Langerhans- szigetek béta-sejtjeiben termelődik. (Belső elválasztású mirigyeknek a hormontermelő sejtekből álló szerveket neveinzulinzzük, amelyek termékeiket, a hormonokat, közvetlenül a véráramba juttatják. A külső elválasztású mirigyek termékei, pl. az emésztőenzimek nem a véráramba, ha nem a test valamely üregébe, pl. a gyomor-bél rendszerbe jutnak. A hasnyálmirigy belső és külső elválasztású részt egyaránt tartalmaz.)

E szigetek speciális, az inzulint kibocsátóktól különböző sejtjeiben termelődik két másik hormon is, a szénhidrát-anyagcserét ugyancsak befolyásoló glukagon, valamint az ezek és más hormonok termelődésének irányításában szerepet játszó szomatosztatin is.

Mennyi inzulin termelődik naponta?

Egészséges emberben naponta átlagosan 40 egység (E) inzulin termelődik. Elválasztása részben alacsony mértékben, 0,35-0,80 egység E testsúly-kg mennyiség részben folyamatos, ez az ún. bazális vagy nyugalmi inzulinszekréció, részben az étkezéseket követően periodikus. Ez utóbbit étkezési többletinzulinnak nevezzük, ami a napi inzulinszükséglet mintegy felét jelenti. A termelődő mennyiség arányos a vércukor-emelkedés mértékével. Az inzulinelválasztás legfőbb élettani ingere a vércukorszint emelkedése.

Ismert néhány további hormon, amelyek más elsődleges hatásaik mellett szintén szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában. Ezek a növekedési hormon, a mellékvesekéregben termelődő glukokortikoidok, valamint a mellékvesevelő hormonjai, az adrenalin és a noradrenalin a vércukorszintet emelik. Szerepük – többek között – a kívánatosnál nagyobb vércukoreséssel szembeni védelem biztosítása. Stresszhelyzetekben e hormonok termelődése fokozódik.

Milyen feladatokat lát el az inzulin?

Az inzulin legfontosabb feladata a vércukorszint állandóságának biztosítása. Az inzulin a sejtek felületén lévő receptorokhoz kapcsolódva fejti ki hatását. A receptorok számának csökkenése, aktivitásának megváltozása, az inzulinhatás csökkenését eredményezi. Az inzulinrezisztencia – azaz az inzulin egy vagy több élettani hatásának csökkenése – tartós fennállás esetén a vércukorszint emelkedéséhez vezethet.

Az inzulin elősegíti a glukóz energiaszolgáltató folyamatokban történő felhasználódását, valamint a máj-, izom- és zsírszövetben keményítőként történő raktározódását. Az inzulin szénhidrát-anyagcserét érintő hatásai összességükben a vércukorszint csökkenését eredményezik.

Az étkezés a vércukorszintet emeli, a fizikai aktivitás csökkenti. E hatásokra a hasnyálmirigy inzulintermelése többletinzulin-elválasztással, illetve az elválasztás csökkenésével reagál. Ez biztosítja az élettani vércukorszint normális szinten tartását, azaz kis határok 3,5-7,8 mmol/l között történő változását.

A vércukorszint kóros körülmények között az élettaninál magasabb és alacsonyabb is lehet. Magasabb tartomány esetén hiperglikémiáról, alacsonyabb szintje esetén hipoglikémiáról beszélünk.

Az éhgyomri vércukorszint normális értéke vénás plazmából mérve szokásosan 3,5-5,5 mmol/l közötti, de 6,0 mmol/l-ig elfogadható , az étkezést követő vércukorszint tekintetében csak azt a határt ismerjük, ami felett értéke biztosan kóros, ez az érték nagyobb, mint 11,1 mmol/l.

585
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]