Miért szív-és érrendszeri kockázati tényező a cukorbetegség?

588
HOZZÁSZÓLÁS:

A cukorbetegséget – már évtizedek óta – önálló szív- és érrendszeri kockázati tényezőként tartják számon. Növeli az érelmeszesedés kialakulását, gyorsítja a folyamat előrehaladását. Az érfali folyamatok is súlyosabbak a cukorbetegeknél.cukorbaj

Milyen károkat okoz a cukorbaj?

A vércukor szintjének kóros megemelkedése következtében olyan kedvezőtlen anyagcsere változások játszódnak le, amelyek elősegítik az érelmeszesedést kiváltó gyulladásos folyamatokat. A véráramlás okozta súrlódás és az érelágazásoknál a vérörvénylésből kialakult érhártya-sérülések nem tudnak begyógyulni. Ide rakódik le azután az LDL-koleszterin, ami zsírcsíkok képződéséhez vezet. Erre borul rá a kötőszövetes „sapka”, ami később a meszes növedék alapját képezi. Ez a magyarázata annak, hogy a szénhidrát anyagcserezavarban miért gyorsul fel annyira az érelmeszesedés folyamata.

Feltűnő, hogy a cukorbeteg nőknek nagyobb az infarktus kockázata, mint a cukorbeteg férfiaknak. A cukorbaj „emancipál”. Az infarktusra való hajlam vonatkozásában elmossa a férfiak neméből származó „előnyt”.

A legtöbb cukorbeteg szívbetegségben hal meg. A halál hátterében többnyire (80%) trombózis – vérrögképződés – áll.

A cukorbetegség rizikó szempontból önmagában is felér egy már lezajlott infarktussal. Ennek számos oka van. A cukorbetegek védőkoleszterinje (HDL) rendszerint csökkent, és megnövekedett a veszélyes (LDL) koleszterin és triglicerid.

Ugyanakkor csökkent az antioxidáns aktivitás és emelkedett az oxidatív stressz. Ennek következtében a cukorbeteg védtelenebb az ártalmakkal (pl. dohányzás, elhízás stb.) szemben. A véralvadási zavarok jelentkezése minden bizonnyal szintén közrejátszik a fokozott vérrögképződést hajlam kialakulásában. A cukorbaj általában serkenti a gyulladáskeltő faktorok (pl. CRP) kibocsátását. Ezek azután az érfal károsodását idézik elő.

A veszélyeztetés fontos jellemzője, hogy már az étkezést követő vércukorszint – akárcsak átmeneti – 8 mmol/1 érték fölé emelkedése is jelentősen növeli a kockázatot. A felismerése azonban csak az étkezés utáni vércukor ellenőrzése révén lehetséges. Ezért a még nem cukorbeteg, de más kockázati tényezőktől fenyegetett személynél érdemes legalább évente elvégezni ezt a vizsgálatot.

Az egyértelmű kapcsolat ellenére sem nyert teljes körű bizonyítást, hogy a vércukor rendezésével megelőzhető-e a szívszövődmények kifejlődése? A kérdés tudományos igényű bizonyításának egyik legfőbb akadálya, hogy a vércukor-tényező elkülönített vizsgálata nehezen oldható meg.

588
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]