Mik lehetnek a magas vérnyomás következményei?

585
HOZZÁSZÓLÁS:

A magas vérnyomás a magas koleszterinszinttel együtt napjaink „néma gyilkosainak” sorába tartozik. Ha fokozatosan alakul ki, akár nagyon magas vérnyomásértékek is észrevétlenek maradhatnak, a kicsit magasabb értékek szinte mindig tünetmentesek, de az érfalakat a rájuk nehezedő nagyobb nyomás már ekkor károsíthatja.hipertonia5

Miért veszélyes a magas vérnyomás?

A tartósan magas vérnyomás következtében az érfalak merevebbé válnak, hajlamossá válnak az érelmeszesedésre. Az esély a szívizominfarktusra és az agyi érbetegségre (szélütésre) megnő.

Szívelégtelenség kialakulhat megelőző szívizominfarktus nélkül is, egyszerűen annak következtében, hogy a szív nagyobb ellenállással szemben kénytelen dolgozni és kifárad. A súlyos magas vérnyomás a szem ideghártyáját is károsíthatja, látásromláshoz, vaksághoz vezethet. Szerencsére ez ma már ritkán fordul elő. Magas vérnyomás esetén a vesék is a különösen veszélyeztetett szervek sorába tartoznak.

A tartósan magas vérnyomás károsítja a szervek tápanyag- és oxigénellátását biztosító artériákat, aminek következménye elsősorban a szív, vese, agy, szem működésének rendszerint visszafordíthatatlan, maradandó károsodása.

A magas vérnyomásra hajlamosító tényezők

A magas vérnyomás hátterében a családi hajlam mellett gyakran az elhízás, különösen a hasra történő, úgynevezett „alma” típusú elhízás áll. Ilyenkor a megnövekedett zsírszövettömeg számos, az érelmeszesedés kockázatát növelő eltéréshez vezet, ilyen a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az emelkedett vércukorértékek.

Ezt a tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik. Korábban úgy is emlegették, hogy a „halálos négyes”, de azóta egyre több kockázatfokozó eltérésről derült ki, hogy e szindróma része.

A magas vérnyomás maga egy kockázati tényező: a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására hajlamosít; ugyanakkor ismerünk olyan tényezőket is (pl. elhízás), melyek a magas vérnyomás kialakulására hajlamosítanak.

585
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]