Milyen fajta cukorbetegségek alakulhatnak ki?

590
HOZZÁSZÓLÁS:

Bár a nemzetközi osztályozás a cukorbetegség négy típusát különbözteti meg, az összes esetek döntő részét az l-es és 2-es típus képezi.diabetesz2

Milyen típusú cukorbetegségek vannak?

  • Az 1-es típusú cukorbetegség (l-es típusú diabétesz: IDM, a korábbi elnevezés szerint inzulinfüggő cukorbetegség, angol nevéből képzett rövidítéssel inzulindependens diabétesz mellitusz : IDDM) az az állapot, amely az inzulint termelő béta-sejtek elpusztulásának következménye, és kevés kivételtől eltekintve az inzulintermelés megszűnésével, azaz abszolút inzulinhiánnyal társul.
  • A 2-es típusú cukorbetegség (2-es típusú diabétesz: 2DM, korábbi elnevezés szerint nem inzulinfüggő cukorbetegség, angol nevéből képzett rövidítéssel nem inzulindependens diabétesz mellitusz NIDDM) az inzulinhatás csökkenésének és/vagy az inzulinelválasztás károsodásának következtében jön létre. Az inzulintermelés e formában hosszú időn keresztül részlegesen megtartott maradhat, azaz a kialakuló inzulinhiány csak a betegség késői szakaszában válik teljessé, sokáig csak részleges.
  • A cukorbetegség ún. speciális formái különböző kóroki tényezők eredményeként jönnek létre. E kóroki tényezők lehetnek genetikai eredetűek, illetve gyógyszer vagy vegyszer hatására, fertőzésekre, a hasnyálmirigy sérülésére, visszatérő gyulladására vezethetők vissza.
  • A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) nem önálló forma, hanem a terhesség idején történő megjelenése szempontjából képez külön kategóriát. A terhesség alatt felismert szénhidrátanyagcsere-zavarok összességét jelenti tekintet nélkül arra, hogy fennállhatott-e már a terhességet megelőzően is, vagy sem, igényel-e inzulinadást, vagy sem.
590
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]