Mire érdemes figyelnünk táplálkozásunkban, hogy egészségesek maradjunk?

577
HOZZÁSZÓLÁS:

A táplálkozás számos rizikófaktorral van összefüggésben: elhízás, vérzsíremelkedés, hipertónia, cukorbaj stb. Ha táplálkozási szokásainkat vizsgáljuk, nem sok jót tapasztalunk. A kelleténél többet eszünk és rossz időbeosztással is.egeszseges-etelek-taplalkozas-2

Minthogy a fizikai munka mértéke jelentősen csökkent az életünkben, kevesebb kalóriára van szükségünk. Ezt többnyire figyelmen kívül hagyjuk. Az egyes étkezések mennyisége is megváltozott, egyre emelkedik reggeltől estig. Ritkán eszünk (2-3-szor) az előnyösebb gyakori (5-6-szor) étkezés helyett. Hazai étrendünket hagyományos alkotóelemek jellemzik.

Melyek a fő táplálékaink?

Kenyér

Szinte nélkülözhetetlen a hazai asztalokról a megszokott fehér kenyér. Barna kenyeret régebben csak a szegény ember evett. Ma már tudjuk, hogy ez vitaminokban tízszer, ásványi anyagokban négyszer gazdagabb, mint a fehér kenyér. A fehér liszt gyártását a táplálkozási szakemberek a gabona súlyos értéktelenítésének tekintik. A hazai fehér kenyér „jólét-mítosza” azonban tartja magát a korszerű ismeretek ellenében is.

Húsfélék

A hús a legkedveltebb konyhai fogások közé tartozik. Ezek között is a sertéshús nálunk a favorit. A zsírtartalom eligazít bennünket, hogy ez a kedvtelésünk mit is jelent: közepesen zsíros sertéshús 20%; tyúkhús 3%; pulyka 3%.

Sózás

Jellegzetesen helytelen táplálkozási szokásunk a túlzott sózás. Megfigyelhető, hogy az életkor előrehaladtával ez egyre fokozódik. Az íz érzés ugyanis az idővel arányosan romlik. Ennek következtében az ételeket egyre sótlanabbnak érezzük. A megszokott íz hatáshoz egyre több és több só kell. Az alacsony nátriumtartalmú só hazai fogadtatásáról még nincsenek mérvadó felmérések.

Kávé

Egyre gyakrabban fogyasztott élvezeti szerünk. A kávé ártalmasságáról keringő ellentmondásos hírek némi zavart keltettek, mivel a koffeint összefüggésbe hozták a hasnyálmirigyrákkal. Ezt a későbbi vizsgálatok megcáfolták, és a koffeint „felmentették” a tudomány súlyos vádja alól. Újabban a koffeinmentes kávéra terelődött a gyanú, pontosabban a koffein kicsapásához használt kémiai anyagra. A mai álláspont szerint napi 1-2 kávé étkezések után biztonsággal iható.

Teák

Növekszik a teafogyasztás. A feldolgozási technológia alapján a fekete tea és a zöld tea összetétele több szempontból eltér egymástól. A fekete teában magasabb a koffein-tartalom is. Újabban megkülönböztetett figyelem irányul a teafélékre a bennük megtalálható antioxidáns hatású vegyületek (polifenolok) miatt.

Növényi rostok

Az érdeklődés középpontjába kerültek, mert testsúlycsökkentésre igen alkalmasak. Mérséklik az éhségérzetet, energiát nem szolgáltatnak és gyorsítják a lebontási folyamatokat.

577
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]