Mit kell tudni az ásványi anyagok és nyomelemek fontosságáról?

588
HOZZÁSZÓLÁS:

A szervezet felépítésében és anyagcsere-folyamatainak szabályozásában nélkülözhetetlen az ásványi anyagok és nyomelemek részvétele. A legfontosabb ásványi anyagok a kalcium, kálium, foszfor, nátrium, magnézium, vas, klór, illetve a nyomelemek közül a króm, cink, nikkel és szelén.vitaminok-24

Ügyelni kell a megfelelő napi bevitelre

Az esetek többségében ezen anyagok napi szükséglete az egészséges étrendnek megfelelő vegyes összetételű táplálék fogyasztásával biztosítható. Az ásványi anyagok normálisnál alacsonyabb, esetenként magasabb szintje bizonyos kórállapotok kísérőjelensége, és akár panaszok, illetve klinikai tünetek okozója is lehet.

Ezen anyagok vérszintje laboratóriumi rutinvizsgálatokkal ellenőrizhető, ami lehetővé teszi az esetleges eltérések időben történő felismerését és korrekcióját. Az ásványi anyagokkal kapcsolatban két tényező jelentőségére külön is felhívjuk a figyelmet. Az egyik a napi sófogyasztás, a másik a kalciumbevitel jelentősége.

Míg a szükségesnél nagyobb sóbevitel kerülendő (mivel a vérnyomást emelheti), a szükségesnél kevesebb kalciumfogyasztás, különösen 40 éves kor fölött a csontritkulást segítheti elő.

A napi ajánlott sófogyasztás emelkedett vérnyomással, vagy arra hajlammal rendelkező személyek esetében kevesebb, mint 3 gramm. Tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása esetén külön kalciumbevitel általában nem szükséges.

Ha kalcium kiegészítő alkalmazása szükséges, a napi ajánlott mennyiség 0,5-1,0 gramm közötti. D-vitamin-származék egyidejű szedése esetén inkább kisebb adag választandó, és feltétlenül orvosi ellenőrzés javasolt.

Kálium kiegészítő bevitelére leginkább vízhajtók szedésekor, illetve fokozott káliumvesztéssel járó állapotokban pl. hasmenés, felszívódási zavarok esetén stb. kerülhet sor.

Más a helyzet a nyomelemekkel. Elvben ezek vérszintje is mérhető, meghatározásuk azonban költséges, és a tényleges hiányállapotok igen ritkán fordulnak elő. A nyomelemek közül az utóbbi időben a szelén, a cink és a króm különös hangsúlyt kapott.

Néhány megfigyelés felvetette, hogy korábban egészséges anyagcseréjű személyeken a krómbevitel tartósan elégtelen volta a cukortűrő-képesség (=glukóz-tolerancia) csökkenését okozza, illetve, hogy a cinkpótlás javítja az elhúzódó sebgyógyulást.

Bizonyított, hogy vegyes összetételű, növényi és állati eredetű fehérjét és zsírokat egyaránt tartalmazó étrend mellett nincs szükség a felsorolt nyomelemek többletbevitelére, sőt, a tartós többletbevitel káros is lehet, ezért táplálékkiegészítőkként történő rendszeres használatuk inkább kerülendő.

A különböző vitaminok hiánya jól körülhatárolt klinikai tünetekkel is járó megbetegedéseket okoz. Cukorbetegségben általában nem kell számolni vitaminhiánnyal. Az idegműködésben játszott szerepére való tekintettel mégis sor kerülhet B-vitamin-készítmények alkalmazására diabéteszes neuropátia esetén.

Az E- és A-vitamin (illetve az utóbbi előanyaga, a béta-karotin) kísérleti körülmények között védőhatásúnak bizonyult oxidatív károsításokkal szemben, aminek gyakorlati alkalmazására szemészeti és/vagy nagy-ér szövődmények fennállása, máskor kialakulásuk megelőzése vagy késleltetése céljából esetenként sor kerülhet.

A cukorbetegséggel társult terhességben hasonlóan az egészséges anyagcseréjű terhesekéhez is szükség van „magzatvédő” vitaminokat tartalmazó készítmények szedésére az orvos javaslatára és ellenőrzése mellett.

E készítmények vitaminkomplexet tartalmaznak, az anya szükségletének és a magzat optimális fejlődésének biztosítására. Cukorbetegeknek ezen felül a terhességben sem szükséges vitaminok kiegészítő szedése.

Megfázásos időszakban, valamint lezajlott társbetegségeket követően, műtétek utáni lábadozó időszakban, roborálás (= állapoterősítés) céljából nem kifogásolható vitamin- és nyomelemeket tartalmazó készítmények kúraszerű szedése.

588
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]