Tudja meg, hogyan alakulhat ki a cukorbetegség 1-es típusa

582
HOZZÁSZÓLÁS:

Igaz ugyan, hogy az 1-es típusú diabétesz minden életkorban kialakulhat, mégis majdnem mindig gyerek- és serdülőkorban jelentkezik, orvosi nyelven úgy mondják, hogy felismerhetővé válik.

Néhányan azt állítják, hogy a diabétesz anyagcserezavar, mások szerint hormonzavarról van szó, ismét mások a kiváltó okok között autoimmun betegséget neveznek meg, és – teljesen leegyszerűsítve – mások szerint öröklődő betegségről van szó. Valamennyi nézet helyes. – “Egy kicsi mindenből”, avagy szakszóval úgy is mondhatnánk, hogy kialakulásának oka ‘multifaktoriális‘, azaz több tényező játszik szerepet!

Az 1-es típusú diabétesz – jelenlegi tudományos ismereteink szerint leginkább – genetikai hajlam és az ehhez járuló környezeti hatások eredményeként jelentkezik, azaz ha a családban van már cukorbeteg (például az egyik szülő, vagy valaki az apai vagy anyai nagyszülők közül), a gyerek örökölhette a hajlamot. –> Ez az úgynevezett genetikai prediszpozíció.
Ha például az apa és az anya is 1-es típusú diabéteszes, akkor a betegség öröklésének esélye 25% körül mozog.

Sajnálatos mód 100%-ig nem jelezhető megbízhatóan, hogy vajon a gyerek a későbbiek folyamán megbetegszik-e az 1-es típusú diabéteszben, vagy sem. Ugyanis nemcsak azok a gének vannak jelen, amelyek a diabétesz kialakulására hajlamosítanak, hanem azok is, amelyek védelmet nyújtanak ezzel a betegséggel szemben. Továbbá, még a gyerek vércukorszintjének állandó ellenőrzése, vagy az édességek fogyasztásának tilalma sem jelenti azt, hogy az 1-es típusú diabétesz ne alakulhatna ki.

Fentebb nem említettük, de a diabétesz 1-es típusa felismerhetővé válhat influenzafertőzés, gyulladás vagy egyszerű nátha után. – Természetesen nem az influenza, vagy egy fülgyulladás a diabétesz “kiváltó oka”:
Normális esetben az immunrendszerünk őrködik afelett, hogy a szervezetünkbe jutó kórokozók ne tudjanak elterjedni: az immunrendszer ezt a védelmet mozgékony immunsejtekkel és az általuk képzett védőanyaggal, az úgynevezett antitestekkel valósítja meg. Egyes orvoskutatók az 1-es típusú diabétesz okai közé az immunrendszer tévedését is odasorolják. Az antitestek tévedésből a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei ellen irányulnak autoimmun folyamatok indulnak el. ⇒ Az immunrendszer, amelynek valójában meg kell védeni minket a betegségektől, ebben az esetben tévedés áldozata: nem az “ellenséget” pusztítja el, hanem a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit. ⇒ Ezek a sejtek viszonylag gyorsan elveszítik inzulintermelő képességüket, és mindehhez még az is hozzájárul, hogy a fertőzés során megnő a szervezet inzulinigénye. Valószínűsíthetőleg emiatt is derülhet fény influenza vagy más fertőzés követően a cukorbetegségre.

582
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]