Tudja meg, miért veszélyes a metabolikus szindróma

582
HOZZÁSZÓLÁS:

A nem látható és nem is érezhető, ám a szervezet kémiai egyensúlyának megbomlására utaló rizikó-tényezők együttese egyre gyakoribb probléma.

Mi takar a metabolikus szindróma elnevezés?

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány a metabolikus szindrómát csak „közegészségügyi időzített bombaként” emlegeti, mivel az állapotot talán sem a páciens, sem az orvosa nem észleli – csak amikor már túl késő.

A metabolikus szindróma nem újonnan felfedezett betegség – valójában több állapot együttese. Idetartozik az elhízás, az inzulinrezisztencia, vagyis a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas trigliceridszint és az alacsony HDL-szint, amelyek együttesen megnövelik a keringési betegségek és a cukorbetegség kockázatát.

Az állapotot összefüggésbe hozzák még a terméketlenséggel, valamint az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrákkal is.

Mi váltja ki?

Jelenlegi elterjedtségének okai igen egyszerűek: a pocak és a mozgáshiány. Az érintettek száma az immár járványosnak tekinthető elhízással és mozgásszegénységgel egyenes arányban növekszik.

A kutatók azt is felfedezték, hogy az inzulinrezisztencia érdekes módon összefüggésbe hozható a rossz magzati tápanyagellátással, különösen ha azt gyermekkorban gyors növekedés kísérte.

Az állapot lényegében a sejteket vércukorral ellátó rendszerek működési rendellenessége.

Tegyük fel, hogy éppen most fogyasztottunk el egy tál müzlit! Normális esetben az inzulin nevű hormon szintje az étkezés után kismértékben megnő, s ez arra készteti a sejteket, hogy gyorsabban vegyék fel a vérből a reggeliből származó cukrot.

Metabolikus szindróma esetén azonban a sejtek nem reagálnak az inzulin jelzésére. Úgy tűnik, hogy a hasi zsírból sokféle vegyi anyag szabadul fel, köztük az immunrendszer hírvivői közé tartozó citokinek.

A citokinek megakadályozzák, hogy az inzulin hatására a cukor bejusson a sejtekbe, s emiatt a sejtek nem jutnak üzemanyaghoz, a vérben viszont megemelkedik a cukor koncentrációja.

A hasnyálmirigy erre válaszul még több inzulint termel, s ez a mennyiség előbb-utóbb legyőzi a citokinek okozta ellenállást, és a sejtek hozzájutnak a szükséges vércukorhoz.

Szívbetegséget is okoz

A metabolikus szindrómában szenvedők inzulinszintje két-háromszor magasabb lehet a normálisnál, s ez az állapot évtizedekig is fennállhat.

Csakhogy az inzulinfelesleg szívbetegséget okoz: növeli a vér trigliceridszintjét, csökkenti a „jó” HDL-koleszterin koncentrációját, és hatására étkezések után a normálisnál több zsír gyűlik össze sziv-egeszseg-02a vérben, ráadásul tovább is marad ott.

Az inzulin emellett az „ártalmas” LDL-koleszterint kisebb és sűrűbb részecskékké alakítja át, amelyek könnyebben jutnak be az artériák falába, és ott a plakkok alapjává válnak.

A sok inzulin miatt több lesz a vérben a fibrinogén is, ami megkönnyíti a véralvadást, vagyis elősegíti a vérrögök kialakulását. Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a metabolikus szindróma oly veszélyes a szívre.

Az állapot kimutatására nincsenek egyszerű tesztek, bár orvosunk tájékozódás céljából elvégezhet egy kétórás glükóztolerancia-tesztet.

A metabolikus szindrómának van ugyan néhány enyhe tünete, ám ezek gyakran nem elég súlyosak ahhoz, hogy miattuk orvoshoz forduljunk.

582
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]